0 0
Read Time:3 Minute, 48 Second

Правник Андраж Тершек наглашава да нико нема право да захтева да дете носи маску, а нарочито да улазак детета у школу условљава ношењем маске.

Аутор текста: Шпела Куралт

Љубљана – Основне школе ће у школској 2020/21. години похађати 190.990 ученика, а средње 73.900. Први школски дан ће сасвим сигурно обележити препорука Националног института за јавно здравље да заштитне маске у заједничким просторијама носе сви ученици, као и ученици првог разреда. На друштвеним мрежама су се појавиле групе родитеља који се противе маскама, а у министарству одговарају да је одлука о томе у рукама родитеља.

Родитељи, који су повезани у групе на друштвеним мрежама, наглашавају да неће дозволити деци да носе маске и захтеваће да то поштују и у школама. Национални институт за јавно здравље је нове препоруке у вези са заштитним маскама објавио у петак, а директори су последњих дана добили велики број електронских писама, појаснио је председник удружења директора основних школа Грегор Печен. „Велики су притисци. Родитељи се жале, али претити наставницима и директорима је бесмислено! То нисмо измислили ми, ми само спроводимо политику. Нека се код адвоката, којима нам прете, информишу да ли су школе дужне да поштују препоруке Националног института за јавно здравље или нису. Затим, нек оду да протестују негде другде јер школе сигурно нису права адреса.”

У Министарству образовања су одговорили да је то препорука: „То није обавеза. Стручна процена је да ношењем маске спречавамо ширење заразе, њоме штитимо првенствено друге и зато поново молимо да се у школским просторијама понашамо одговорно и што је год више могуће држимо препорука Националног института за јавно здравље. Коначна одлука је у рукама родитеља.”

Безбедност деце?

На питање да ли погрешно стављена маска такође може бити штетна, Национални институт за јавно здравље није одговорио, а написали су да се „ефикасност мера употребе маски неправилном употребом смањује. Важно је подизање свести ученика.” Додали су да маске треба да буду чуване у чистој кеси, да је важно и правилно чување маски, да се, дакле, не ваљају по торби, и да маску треба да користи само једна особа. Председница секције за примарну педијатрију Анита Јагрич Фришковец је упозорила да је основна намена маски да филтрирају капљице. Када се маска раскваси, она више није филтер и зато је треба заменити. Такође, Национални институт за јавно здравље саветује да деца са собом носе више маски. Пошто ће то бити трошак и за родитеље, у министарству су појаснили да су школе јуче могле узети маске у регионалним испоставама управе за заштиту и спасавање.

Анита Јагрич Фришковец је упозорила на то да хируршких маски, које су најпогодније, скоро и да нема за децу. „Уколико је маска превелика, нема праву функцију. Због тога су у том погледу за децу сашивене маске заиста боље, али их треба прати сваког дана на 60 степени Целзијуса.” Анита Јагрич Фришковец је уверена да правилно постављање маске за дете не би смело да буде проблем. „Све зависи од тога како им родитељи прикажу маску. Истина је да и деца преузимају одговорност и штите учитеље. Нико због тога неће имати недостатак кисеоника, а нарочито ХОБП (хроничну опструктивну болест плућа).”

Печан је закључио да у школама не намеравају да компликују и додао: „Добро би било када би стручњаци у области здравства сели са психолозима и дечјим психијатрима да  утврде шта су за децу теже последице.”

Стручњак за устав и правни филозоф др Андраж Тершек је написао да „ако би било ком детету забранили улаз у школу јер нема маску или би га натерали или присилили на то да се повинује другим мерама у склопу свих мера иако његови родитељи то не дозвољавају, или би га можда чак искључили из школе, то би значило очигледно и запањујуће кршење важећег законодавства, Устава и међународног права”.

Тершек је додао да „о томе шта ће дете радити у вртићу или школи и шта ће се радити са њим, одлучују родитељи. О свему што се директно не тиче програма и функције васпитно-образовних завода и установа, а тиче се деце, одлучују родитељи. Ни вртић ни школа нису изузеци.” Као и Печан, и Тершек позива да се огласе педијатри, имунолози, медицинска струка, педагози, психолози… : „Анализа и процена ефеката, последица, утицаја препоручених смерница и правних мера на организам, здравље, психу – није предмет права. Ствар права је процена да одсуство јасних, разумљивих, несумњивих и конкретних одговора на конкретна питања и дилеме, којих се то стање и догађање тиче, већ значи кршење уставних права и слобода. Исто је са сваком ’мером’, која је усвојена са ставом у смислу ’пробајмо, па ћемо видети шта ће бити’”.

Превод текста: Јелена Ивановић

Текст објављен у словеначком листу „Дело” 1. септембра 2020.

Уредник Administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Поделите
Previous post Жак Бенињ Босије – Расправа о општој историји
Next post Ерик Хобсбаум – историја и будућност

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *