Основани смо 2015. године у октобру месецу под називом “Фонд Светозар Милетић”. Због формално-правних потешкоћа на које смо наишли током покушаја регистрације Удружења, били смо принуђени, да променимо назив у “Центар за културну обнову Археофутура“. Такође, сматрали смо и да је нови назив Удружења адекватнији и да на прецизнији начин дефинише подручје нашег, како досадашњег, тако и будућег деловања, али и методе које већ користимо у нашем раду.

Наша Мисија

У епохи глобализације, прецизније речено вестернизације света, која прожима све сегменте друштва, а у којој доминира самопрокламована морална изабраност Запада, културни рат, претходи сваком другом. Да би се очувала национална самосвојност и спречио потпуни губитак идентитета, као и да би се створили услови за повратак националног суверенитета, потребно је вратити се себи, потребна је културна обнова.
Стојимо на становишту да је од губитка националног суверенитета много погубнији губитак личног идентитета, односно окупација ума, која претходи свакој другој окупацији. Из тог разлога, ова обнова мора претходити свакој другој. Борба у сфери идеја и борба за умове наших сународника јесте приоритет којим треба ићи.
Сматрамо да треба искористити технолошке предности епохе у којој се налазимо. Широки спектар алата у информационој сфери омогућава брзо и ефикасно ширење идеја и олакшава парирање мејнстрим медијима. Спој савремене технологије и сопствене традиције, јесте археофутуристички приступ, у складу са тим, носимо и назив – Археофутура.

Наш рад

Оно што би истакли из нашег досадашњег рада, јесте учешће, али и сама организација на десетине трибина и скупова, које су за циљ имале промовисање културе, као и афирмацију националне идеје.
Такође, истакли би учешће наших чланова на Округлим столовима под називом “Имају ли интелектуалци будућност?” и “Аутошовинизам и космополитизам” који је организовала Матица српска.
На нашем порталу објавили смо неколико веома запажених интервјуа са угледним и еминентним гостима.
На нашем Јутјуб каналу објавили смо два кратка документарна филма у нашој продукцији.
На видео конкурсу са темом “Зашто волим Нови Сад” који је расписала Градска библиотека у Новом Саду, наш видео је освојио I категорију – Награду за МОНТАЖУ и НАЈБОЉИ ОДГОВОР НА ТЕМУ.
Аутори смо на стотине чланака и анализа како из политике и геополитике, тако и из историје и социологије, а све у циљу демистификације стварности, односно бољег разумевања актуелних дешавања али и указивања на неке од важних, а запостављених друштвених теорија.

Ваша подршка

Како би унапредили наш рад и Вама пружили још бољи садржај и били корак ближи ка испуњењу наше заједничке Мисије, потребна нам је Ваша помоћ.
Наш рад можете подржати донацијом.
Такође, будите слободни да нам пишете и предложите конкретне пројекте, које би заједно са Вашом подршком и нашим радом спровели у дело. Отворени смо за сваку врсту сарадње која је у циљу националне и културне обнове!
Уредник Administrator
Поделите