0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

У организацији Центра за културну обнову Археофутура и клуба Зрно, 08.11.2017. организована је прва трибина под називом „Допринос Питера Турчина цикличним теоријама друштва“ на којој су говорили: Никола Павловић и Немања Рајак, чиме је и званично, отворен циклус трибина који ће се бавити цикличним друштвеним теоријама. 

Суштина конзервативног погледа на свет лежи у схватању о цикличном кретању друштва. Цикличне друштвене теорије стоје директно супротстављене према данашњем доминантном мишљењу о еволуционистичком кретању друштва, односно константном прогресивном кретању у друштву. Међутим, то што је нешто популарно или наметнуто, не значи да је само по себи исправно. То неписано правило потврђује и један савремени научник, који управо долази из сфере природних наука и из западних научних кругова, али који се не слаже са доминантном еволуционистичком теоријом, а то је – Питер Турчин. Његов допринос цикличној теорији друштва јесте предмет саме трибине. Наравно на трибини је било речи и о класицима цикличних теорија – Освалду Шпенглеру и Арнолду Тојнби.

 

Друга трибина, под називом: „Допринос Питирима Сорокина цикличним теоријама друштва“ одржана је 24.11.2017. Питирим Сорокин је руско-амерички научник, који је на Харварду основао Одсек за социологију. Између осталог, познат је по његовом значајном доприносу теорији друштвеног циклуса. О самом Сорокину, као и о његовом доприносу цикличним теоријама друштва, говорио је др Срђан Шљукић, редовни професор на катедри за социологију, Философског факултета у Новом Саду.

На трећој трибини (23.12.2017.) која је одржана у просторијама ОК на Спенсу,  обрађена је тема „Освалд Шпенглер и циклична теорија друштва“, на којој је говорио др Саша Гајић из Института за европске студије. 

Овом циклусу трибина, касније смо додали још једно предавање „Шпенглер и проблем хришћанства“и оно је одржано 16.03.2018. у Историјском архиву града Новог Сада. На трибини је говорио др Саша Гајић из Института за европске студије. 

 

Пројекат је у потпуности финансиран из сопствених средстава, а сарадњу на овом пројекту имали смо са МЗ „Соња Маринковић“, Канцеларијом за младе (ОК Клуб) и Историјским архивом града Новог Сада.

Уредник Administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Поделите
Previous post Омладински форум Ентер | 2018.
Next post Слободан Антонић: Не може Коча бити херој, а Ратко злочинац

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *