0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Сам председник, када није у фази ружења народа, признаје да су и Црква и народ против онога што он нуди као решење, тврди Рељић и додаје да је Косово основа српског идентитета и везивно ткиво нације 

Компромис на Косову је могућ, али не „по диктату“ Сједињених Америчких Држава (САД), изјавио је ФоНету новинар и социолог Слободан Рељић и објаснио да Вашингтон има унапред одређен став да не треба водити рачуна о српском интересу.

„Важно је да Србија има активан однос према косовском питању и да разуме да су њени непријатељи све слабији, а да су они који је подржавају у међународним односима све јачи“, оценио је Рељић у оквиру серијала Косинус.

Он је новинару Миленку Обрадовићу рекао да се термин замрзнути конфликт користи ради дисквалификације политике која је супротна ономе што заговара председник Републике Александар Вучић. Према Рељићу, требало би у ствари замрзнути начин вођења политике коју је Вучић наследио од свог претходника на челу Србије. Он се противи евентуалној идеји разграничења и сматра да је то начин за предају Косова.

„Ово што ради председник је очигледно предавање Косова и то је противно и међународном праву и Резолуцији Уједињених нација (УН) 1244 и Уставу Србије“, тврди Рељић, уверен да је разграничење „варка за јавност“. Према Рељићевом ставу, Брисел није добро место за преговоре о Косову, због чега би Србија требало да се захвали Европској унији (ЕУ) и Еулексу и проблем Косова врати у УН. Није зрело ни за међународну конференцију, констатовао је Рељић, који сматра да Србија нема никога у ЕУ да јој помогне, док у УН постоје услови да се преговори воде у правцу позитивног решења за Србију. Он се противи томе да Србија прихвати чланство Косова у УН, јер сматра да би то било директно поништавање свих преговарачких позиција српске стране. Одбацује и идеју о референдуму о Косову, верујући да такво изјашњавање није потребно и да би служило за манипулацију.

„Референдум није потребан. Сам председник, када није у фази ружења народа, признаје да су и Црква и народ против онога што он нуди као решење. Овде би референдум могао само да буде покушај манипулације народном вољом“, тврди Рељић. За њега је Косово основа српског идентитета и везивно ткиво нације.

„Без Косова ми смо гомила. Ми смо нација зато што постојимо по дубини и зато што имамо Светог Саву, цара Душана и Карађорђа. Без тог везивног ткива, ми нисмо ништа“, указао је Рељић. Он је оценио да сви народи на свету имају приче и јунаке око којих се окупљају. Ми имамо косовски завет и без њега бисмо изгубили сваку моћ као друштвена група. После тога немамо ни разлога да будемо заједно, можемо да се разиђемо свуда по свету, закључио је Рељић. 

Извор: Стање ствари

Уредник Administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Поделите
Previous post Крваве кошуље или жути прслуци?
Next post Никола Павловић на ТВ Мост: „Усталасали смо мочвару политичке коректности!“

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *