0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Пред нашим очима одвија се невиђена глобална прерасподела богатства чије ће највеће жртве бити најсиромашније становништво у развијеним државама, као и сиромашне државе које још нису свесне шта им се спрема, изјавио је економиста Небојша Катић у разговору за портал Синдиката Независност.

Он је рекао да ће те државе из ове кризе изаћи задужене до носа, биће у немилости кредитора, мораће додатно да смањују ионако јадну јавну потрошњу, и продаваће све што им је још преостало да би се ослободиле дуга.

„Мени се чини да у Србији још нема свести о томе“, навео је Катић и додао да остаје при ставу који је изнео на самом почетку пандемије да је ковид-19 „дар с неба за западне владајуће политичке и економске структуре“. 

Говорећи о различитим транзиционим економским политикама, Катић указује да је „активна улога државе била кључна у свим успешним моделима развоја, како на Западу, тако и на Истоку“, али да се то у Србији „сакрива од јавности“ зато што та емпиријска чињеница негира владајућу неолибералну доктрину на чијој промоцији су у настале каријере најутицајнијих економиста, које су, чак и финансијски, подстицане споља.

„Све успешне државе су имале способне владе које се нису плашиле експериментисања. Шампиони развоја нису превише држали до слободног тржишта, штитили су своју индустрију, водили су политику потцењене валуте, користили су механизме капиталне контроле“, указао је Катић. 

Како је навео, у првој фази развоја су кренули са политиком супституције увоза, а потом су се фокусирали на стимулисање извоза и пробој на страна тржишта интегришући се у светске привредне ланце.

„Ове државе су се ослањале на домаћу штедњу, а не на стране инвестиције, и у фазама брзог развоја жртвовале су личну потрошњу улажући у инфраструктуру, образовање и здравствени систем. Речју, шампиони развоја радили су све супротно од онога што раде европске транзиционе државе и Србија“, истакао је Катић.

Извор: Стање Ствари 

Уредник Administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Поделите
Previous post Томас Карлајл – историја као биографија великих људи
Next post Ненад Ћурковић: Анатомија капитала и припитомљавање људи

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *