0 0
Read Time:5 Minute, 55 Second

Приредио: Никола Павловић

Руски геполитички стручњак Леонид Савин говорио је у емисији РасПравда, где је између осталог, изнео неке нове увиде у односе Кремља са званичним Београдом, као и низ других занимљивих запажања, па смо за вас издвојили део интерјуа за који сматрамо да је посебно важан. 

На самом почетку, Леонид Савин, званичну политику Београда пореди са оном коју је водила Украјина, а која је на крају довела до Мајдана и грађанског рата у тој земљи. Па тако наводи: „Видимо да српска власт и неки високи политичари покушавају да седе на две столице али то није могуће. Погледајте шта се десило са Украјином. И њихови председници су покушавали да седе на две столице, да се угледају на Запад али да истовремено имају неке користи од Русије, у погледу цене гаса или неког другог бизниса. Али онда се ситуација променила и Јанукович је сада избеглица у Русији“.

О самој ситуацији у Украјини и томе како је уопште Русија допустила да дође до Мајдана у тој земљи, Савин објашњава:

„Уопштено говорећи, у последњих 20 година није било руске дипломатије. Било је само руских представника који су правили бизнис са Украјинцима, са корумпираним политичарима. Они (Украјина) то раде веома логично и рационално: користе неке западне фондове, добијају помоћ од УСАИД-а и страних амбасада, а у исто време су увезани са либералима. Повезаност либерала и националиста је веома опасна мешавина. И, тај случај са кијевским Мајданом, то је такође била сарадња либерала са украјинским националистима. Запад је то потпуно подржао због геополитичких циљева. То је идеја коју је осмислио још Збигњев Бжежински, да Украјина мора бити отета од Русије, јер Русија без Украјине није империја“. 

„У нашем министарству спољних послова ради много либерала. Они имају врло необичне замисли о томе шта је руски свет и какву политику Русија треба да води. Друга грешке је, по мом мишљењу, поверење у Запад као такав. Пре 15-ак година, имали смо веома тесну сарадњу са Европском унијом, са Немачком, такођеи са САД у Авганистану, и у другим областима. Током владавине Буша млађег, ми смо били задовољни сарадњом са САД а многи наши олигарси су стављали паре у западне банке, и тако даље. Још од времена Бориса Јељцина у Русији постоји веома утицајна група, која се у свему угледа на Запад. Они кажу: „Ми морамо да следимо Запад, ми морамо да радимо све што Запад ради, не Исток, не Блиски Исток, не Африка него само Запад, због њиховог технолошког развоја и искуства у политици и тако даље“. То је велика грешка, веровати Западу“. 

О утицају руских либерала на доношење важних политичких одлука у Москви, Савин каже да:“ немају толику моћ као некада али да су и даље укључени у доношењу одлука. На пример, у финансијско-економском блоку, у министарству финансија, рацимо Кудрин. Или Грејев, који је директор „Сбербанке“ (…) Такође и гувернерка народне банке, Најбулина“. 

„Разлог зашто либерали у Русији заузимају тако високе и утицајне позиције јесте Путинова психологија. Он воли да одржава равнотежу. У једном тренутку ће радије да подржи војни блок или обавештајне службе или конзервативне елементе у свом окружењу, а у следећем ће да учини либералима. Одржава равнотежу између две групе и тако их обе држи под контролом. Не може да потпуно елиминише либерале, јер су утицајни, јер су и неки руски олигарси укључени у тај процес и контролишу делове наше економије. Путин не може да их просто уништи.(…) Са друге стране, и сам Путин је полуконзервативац и полулиберал. Како је професор Дугин описао, постоје две природе Путина. Сунчев Путин и месечев Путин. Некад је овакав, а некад је онакав“. 

Што се тиче проруских странака у Србији, Савин истиче да је:“ врло чудна ситуација у српској скупштини, јер многе странке покушавају да се окористе о проруски имиџ. Рекао бих да постоји несталност. Јер ако неки министри промовишу содомитску, ЛГБТ агенду, онда не могу да буду конзервативни него снажно антиконзервативни. Такође, ако неки званичници нападају СПЦ, не могу да буду конзервативни“. 

Што се тиче самог Александра Вучића, Савин истиче да је Вучић:“ као прво, веома активан. Он је нека врста политичког предатора. И ко ће да му се супротстави? Ја не видим неку личност која је способна да предузима тако опсежне активности и да му се супротстави. Са друге стране, Савин каже да Вучић користи Русију за сопствену добробит. Да би добио неке војне летелице бесплатно, или неке донације, или неки патетични имиџ да говори о патриотизму у Србији и српско-руским односима. Додаје и да је Вучић Русији дао многа обећања, па и лично Владимиру Путину, па их није испунио. Ја Вучићу не верујем, а мислим и да му наш председник (Путин) више не верује.

Што се тиче самог позива на последњу параду Победе. Када је Путин стајао заједно са Нетањахуом и Вучићем, Савин објашњава да: „Путин није посебно позвао само њих двојицу на Параду, него и многе друге политичаре, али да остали нису дошли. За то је и било мало гостију на тој паради“. 

Што се тиче решења за Косово и Метохију, Савин поручује да:“ Србија мора да чека! Али Србија пре свега мора да затражи веће Руско присуство, и да се спрема да узме Косово назад јер ће се створити околности за то. Погледајте, пре пет година нико у Русији не би ни помислио да Крим може да буде Руски, али су неке украјинске групе на основу својих погрешних идеја створили погодну ситуацију. У геополитици се такви процеси стално дешавају“.

Када пореди данашњу Русију са СССР-ом, истиче да је:“ у совјетско време постојала нека међусобна зависност између република, комитети и политбирои су доносили одлуке. Са друге стране, данашња Русија је слабија, јер наш државни апарат није онако јак као што је био у доба СССР-а. На пример, заиста не разумем шта сада раде наше спољне обавештајне службе, јер немају никаква политичка наређења. Да, постоје канцеларије, људи тамо као нешто раде, сарађују са нашим дипломатским председништвима, али не добијају никаква наређења. Нема више никакве идеологије у Русији, зато што руски Устав забрањује да постоји једна идеологија. Важећи руски Устав писан је у Јељциново доба, а амерички стручњаци из Каренги фондације, што јасно шпише на њиховом сајту, они су помогли у писању руског Устава. И тамо стоје одређене ставке које спречавају да се ураде неке потребне ствари. Тако нам је забрањено да имамо идеологију на државном нивоу, и слично. Има много друштвених група у Русији које су покретале то питање и писале Путину да би требало променити тај члан Устава. Али још увек није промењен“. 

Што се тиче санкција које је Запад увео Русији, Савин истиче да:“ у неким областима Русија потпуно зависи од Запада, на пример у фармакологији и микроелектроници. Али, корак по корак кренули смо да развијамо сопствене производе. Можда ћемо за пет година имати већу самосталност у односу Запад и то би било много добро. Као у пољопривреди, раније смо зависили од снабдевања са Запада, али сада више не. Што се тиче обичног човека, Савин каже да појединци и нису толико погођени санкцијама. Када би било инфлације то би се осетило зато што би то погодило зараде, услуге, цене… Руска влада покушава да спречи тако нешто, за сада успева у томе“. 

 

Извор: РасПравда(ХелмКаст)

Уредник Administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Поделите
Previous post Трибина: Како је рокенрол мењао свет
Next post Ноам Чомски: Буђење из америчког сна

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *