0 0
Read Time:8 Minute, 21 Second

Живимо у времену у коме се много полемише о разним „теоријама завере“, а таква уверења подупиру бројне и, очигледно, системски спровођене активности на глобалном плану, са последицама које се примарно одражавају на људску цивилизацију. На питања – ко, зашто, како и којим механизмима мења традиционалне кодове у системима вредности на целој планети и коме су такве вредности „терет“, одговоре су понудили интригантни наслови ,,Тамни коридори моћи“ и ,,Мрачни коридори моћи“, филозофа др Мише Ђурковића, представљени 30. децембра, у организацији  Удружења „Ирмос“ и Народног музеја у Чачку. Књиге су представљање кроз дијалог професора др Владимира Димитријевића и аутора са тематским распоном „Од конспирологије до крипто политике“. Књиге др Мише Ђурковића су незаобилазни приручник за разумевање „скривене политичке моћи у савременом свету, а то је моћ која никоме не полаже рачуне, али утиче на политику, право, културу, идентитет многих држава у свету, па и наше“, рекла је, поред осталог, вероучитељ Ирена Чоловић, истакавши и то да је аутор у овим студијама осветлио велики број мање познатих тема.

Миша Ђурковић је дипломирао и магистрирао филозофију на Филозофском факултету у Београду, 2005. је докторирао, запослен је као научни саветник на Институту за европске студије у Београду, где тренутно обавља функцију директора. Бави се политичком и правном теоријом, феноменима популарне културе и процесима европских интеграција. Аутор је седам књига и већег броја научних радова.

Наука би требало да нам помогне да разумемо овај луди свет у коме живимо, а не како то фондације које их плаћају дефинишу, како би сачували бар неки елемент нормалности, људскости и смисла у овом, све бесмисленијем свету – рекао је у почетном излагању др Миша Ђурковић. 

Као добар познавалац научног рада Ђурковића, професор др Владимир Димитријевић је истакао да Миша Ђурковић припада соју научника старог кова који раде за добробит заједнице. Препоручујући његове књиге, Димитријевић је рекао да оне нуде „такав квалитет, не само информација него и синтезе шта је крипто политика и шта се реално дешава у савременом свету, а долазе од човека који има врхунске домаће и међународне научне референце и на српском језику такве неће наћи, ако се хоће реално сагледавање савременог света.“ Ђурковић осветљава шта је крипто политика, конспирологија, политички хомосексуализам, однос масонерије и Римокатоличке цркве, улогу Коминтерне у културном рату, стварање вештачких нација, судске диктатуре којима се разарају традиционалне моралне вредности, проблем обојених револуција, анализира утицај серије „Црно огледало“, која није обична ТВ серија, до управљања пандемијом корона вирусом.

Апокалиптична убрзања…

Формирани у свету у коме смо донекле знали шта се дешава данас се суочавамо и доживљавамо апокалиптична убрзања која нас воде не знамо куда… Дошли смо до тога да Џоан Кетлин Роулинг, која је својевремено мењала парадигму класичне дечје бајке и која је вештице, вешце и окултисте представила као позитивне ликове, а обичне, нормалне људе као дебиле, сада је на невероватном удару трансџендер идеологије. Нападају је као оваплоћење традиционално конзервативних вредности само зато што тврди да постоји мушки и женски пол и да неко ко изврши операцију промене пола, не може реално бити жена ма какву хормонску терапију примао. Да ли смо могли да верујемо да ће ова ауторка бити нападана на јавној сцени – запитао се професор Димитријевић.

Аутор Ђурковић истиче да његове књиге великим делом „пливају“ кроз популарну културу, а не само серија „Црно огледало“, која је, по његовом мишљењу, најважнија за разумевање времена у коме живимо. 

Цела идеја те серије је да технологија не само да доминира нашим животима, већ да је све више нека врста наркоманије, чије пропратне ефекте проучавају, а корпорације подстичу… Моја књига из 2002 „Диктатура, нација, глобализација“ у којој сам развио поп политику и поп идеологију, са тврдњом да они утичу на елементе образовања, који се разликују од елемената едукације, јер образовање подразумева и образ. Рекао сам да све мање на развој деце и младих утичу класични механизми, породица, школа, црква, а да су децу корпорације преузеле преко филмова, популарне културе, музике, књижевности, тада су људи још читали, јер интернет још није био развијен. Дошли смо у ситуацију да су данас едуковање деце преузели разни тик-токови, који утичу на нурофизиологију младих. Професори данас имају проблем да им одрже пажњу 45 минута, јер су избаждарени на твит, максимум спот од 15 минута, е то је систем образовања, данас. Страховито се све убрзава. Кад данас погледате серију „Секс и град“, која је настала као пропагандно оруђе и стално се бар на две телевизије врти, видите ситуације у којима су те три жене данас потпуно погубљене у односу на свет у коме су биле прогресивне, либералне, а то је било пре двадесет година – констатује др Миша Ђурковић.

Наметање новог модела личности: ни „ти“ ни „ви“, већ „они“

Професори више не знају како да се обрате некоме. У Америци имате ситуацију да професор пита на првом часу студенте као треба да им се обраћа. Често са „они“, зато што морају да поштују њихову плуралну личност. Данас морате не само да усвојите ту различитост него то постаје и модел личности. (То се некад звало „ђавоимaност“, легионизираност, додаје професор Димитријевић). Дакле, све оно што је некад било ненормално, а звало се шизофренија по психичким стварима, данас не само да морате да поштујете, јер то постаје модел. Летос сам чуо од наших људи који живе тамо да деца од 14, 15 година иду на секције ЛГБТ, секција за учење разноврсности… Свет у коме ми живимо, тај западни свет у неком ширем смислу, прелама се и на друге крајеве, на источни свет, по систему вредности и демографији, која је најбољи индикатор. Имамо ситуацију да су азијске земље преузимајући популарну културу од овог нашег света, по стопама фертилитета дошле до минуса. Сад, рецимо, Јужна Кореја има најгору стопу фертилитета, то иде на 0,5, и то се радикално брзо догађа, све мање се рађају деца. У Италији је стопа 1,1, што је неодрживо, то стиже и у наше мање средине, много је више керова о којима се људи старају него деце. Чак и у арапском свету је готова та, како они кажу, фертилна транзиција. Чак и у Ирану је са 1,8 пала на 1,6, што је европски просек, што је незамисливо, јер земља је била симбол наталитета, и код њих је дубока подела, јер и њихов тај селебрити свет све више шета кучиће. За ове две године везане за корону, још су додатно пале стопе фертилитета… Та прича је стигла свуда, сем у Африку. Једино се још у Африци праве деца како су се некад правила, где људи имају велике и бројне породице, и захваљујући свим овим феноменима имамо огромну несразмеру, и питање је где ћемо ми живети и да ли ће читава Европа за 20 година личити на Либан из осамдесетих година, кад је дошло до наглог скока муслиманског становништва, што је довело до борбе око прерасподеле политичке моћи и ресурса и дуготрајног грађанског рата – говорио је др Миша Ђурковић.

Планета изумире…

Недавно је изашла књига двојице канадских демографа „Празна планета“, који тврде да планета изумире и да ће се до 2050. догодити необративи процеси, када је у питању становништво, рекао је професор Димитријевић. 

Тај систем вредности који је био кључни за рађање деце, да тај снажни религиозно морални елемент који је стајао иза рађања деце, нестаје у целом свету и урушава се. Ђурковићевој се и у књизи „Слика, звук и моћ“, врло озбиљно бавио утицајем поп културе на формирање образаца понашања у друштву чак и интересантне екскурсе. Рецимо, Тозовац је снимио песму „Јеремија пали топа“, и још неке песме из 1971, после чега је морао да склони у иностранство, а аутор је показао да је и та политика у области поп културе била повезана са криптом политиком, тј. политиком тајних служби. То је јасно као дан, ко је пажљиво гледао једну од најпопуларнијих дечјих серија „На слово, на слово“, она је азбучна, како је замислио Душко Радовић, али у шпици су латинична слова, а то је абецеда – приметио је Димитријевић и затражио од Ђурковића да предочи кратку слику преобликовања културних кодова кроз популарну културу Титоизма, који је, како каже Радина Вучетић био „кока-кола социјализам“, или Жарко Видовић, „америчка верзија комунизма“.

Реалне теорије завере

Ђурковић је све то повезао са методом бављења овим стварима.

Оно што „Тамни“ и „Мрачни коридори моћи“ покушавају да ухвате јесте како ти разни нетранспарентни системи и механизми моћи делују на свет у коме живимо. Први есеј дефинише конспирологију и њен однос према класичној политичкој теорији, Конспирлогија (лат. дисати заједно). Анализирајући те механизме фокусирао сам се на тајне службе, тајна друштва, најчешће се људи баве масонима, али ако погледате читаву историју модерног века наћи ћете и розенкројцере, илуминате, и све то што истражујем у књигама није из сфере теорија завере, ја се позивам на историјски доступну грађу и књиге које су објављене. Илуминати постоје пре масона, то је организација која је неоспорно не само постојала, већ и планирала рушење традиционалних система вредности, класичне религије и крунисаних глава, и десет година пре Француске буржоаске револуције, о којој нашу децу још увек уче у школама на позитиван начин, као почетку модерног света, што је занимљиво. Илуминати су били ухапшени, заплењена им је архива и суђено им је за врло реалну заверу, а не теорију завере да се побију крунисане главе, да се преобликује савремени свет и да се наметне другачији систем вредности. Многи сматрају да је тај подземни систем моћи, практично довео до Француске буржоаске револуције и до свих промена које је револуција одмах донела. Једна од њих је било изједначавање брачне и ванбрачне деце и прва легализација развода на западном простору. Друга важна револуција била је Бољшевичка 1917. о чему ће бити речи. Много је тога што данас видимо у систему разарања породице,  до промовисања нетрадиционалних облика заједнице. Последњи „крик моде“ је легализација, такозваних, отворених заједница, полигамија или полиандрија, могућност да један мушкарац живи са више жена, једна жена са више мушкараца или више мушкараца са више мушкараца итд. Потпуно се иде у том правцу и то се ради исто као код хомосексуализма. Америчка психолошка асоцијација прво скине то са пописа недозвољених и неприхватљивих понашања, а следећи корак је да се то прихвати и полако постаје „нормално“. Кад видите те резултате, очигледно је да постоји систем подземне моћи који све то припрема.

Извор: Стање Ствари

Уредник Administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Поделите
Previous post Мило Ломпар: Запад цензурише Орвелов роман због сличности са данашњицом
Next post Духовна хајдучија: Порнографизација свакодневице

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *